Masopust

10.02.2024 10:00

Zhruba padesátičlenný masopustní průvod projde 10. února plzeňskou Boleveckou náves, a připomene tak zdejší „bláznové dny“, které mají v Bolevci svou tradici. I když se počátkem minulého století vytratila, díky úsilí místních obyvatel a dobrovolných hasičů, Národního památkového ústavu a úřadu prvního plzeňského obvodu se podařilo ji v roce 2022 obnovit. Návštěvníci si pochutnají na zabijačkových dobrotách a čeká na ně také hudební vystoupení. Akce se uskuteční od 10 do 16 hodin.

Vše vypukne v 10 hodin na statku U Matoušů, kam si průvod maškar v čele s laufrem nebo též kecalem přijde pro svolení k masopustnímu reji. To musí udělit paní starostová, jak doslova uvádí dobové prameny. Po udělení souhlasu se masky začnou veselit a poté v doprovodu folklórních souborů Jiskra 58 a Plzeňský MLS (malý lidový soubor) vyrazí k jednotlivým stavením na Bolevecké návsi. „Připomeneme si krásnou lidovou tradici, během níž uvidíme, jak masopust slavili naši předci,“ zve starostka Jedničky Ivana Bubeníčková.

Když se podíváme do místní kroniky, tradiční průvod maškar je v ní naposledy zmíněn před druhou světovou válkou, najdeme také záznamy o tanečních zábavách konaných před Popeleční středou. Masopust jako takový je období, které začíná už po Třech králích, jeho konec je ale pohyblivý, uzavírá se totiž ve vztahu k Velikonocům, konkrétně k již zmíněné Popeleční středě, kdy začíná čtyřicetidenní období půstu. Dříve bývalo zvykem, že lidé před tímto půstem pořádali zábavy a zabijačky a hodovali. „Masopust vyvrcholil bujarou oslavou s průvodem masek, o čemž se bolevecká kronika zmiňuje jako o tzv. bláznových dnech,“ vysvětluje správkyně statku U Matoušů Mirka Kubatová Pitrová.

Tyto bláznové dny začínaly podle historických pramenů v neděli před Popeleční středou, nazdobil se hospodský sál, vyhrávalo se a po vsi chodil průvod maškar, v němž nesměl chybět žid s rancem, medvěd, kominík nebo bába s nůší. Lidé se radovali až do úterý. Úderem půlnoci ale zábava skončila a Popeleční středou se vstoupilo do období půstu.

Stejně jako v uplynulých dvou letech bude průvod po desáté hodině vycházet ze statku U Matoušů a postupně obejde vybraná stavení na Bolevecké návsi. Masky navštíví nejprve dvory v části nad statkem U Matoušů a až dojdou nahoru, budou se při protější straně návsi zase vracet k Matoušům. Návštěvníci se mohou těšit na dvě veřejná zastavení, první kolem 10:30 hodin ve spodní části návsi, druhé zhruba v poledne v horní části návsi. Akce vyvrcholí odpoledním pohřbem obtloustlého zhýralce Bakuse zhruba v 15 hodin přímo na selském dvoře.

Kromě průvodu masek je připraven program pro děti, čeká na ně masopustní kreativní tvoření a oblíbené malování na obličej. U Matoušů stejně jako loni vystoupí pěvecký soubor Jiřičky z 34. ZŠ pod vedením sbormistryně Jarmily Procházkové. Návštěvníci si též pochutnají na zabijačkových dobrotách a dalších specialitách, stánky budou ve statku i na návsi.

Selský dvůr U Matoušů je jedinečnou a hodnotnou ukázkou lidové architektury nejen na západě Čech a v letech 2019 až 2021 prošel nákladnou rekonstrukcí. Nebývalý kontrast nabízí jeho umístění na staré Bolevecké návsi, která stojí uprostřed panelového sídliště, jež zde vyrostlo na přelomu 70. a 80. let 20. století Díky silným hlasům rodáků a odborníků nebyla tehdy náves srovnána se zemí, což se stalo např. na Skvrňanech či Doubravce. Statek je ve správě Národního památkového ústavu a od roku 2008 se pyšní statusem národní kulturní památky.

zdroj: Miroslava Vejvodová, ÚMO Plzeň 1 (tisková zpráva)