Informace o náshttps://pocitadlo.abz.cz/aip.php?tp=sq

Činnost-historie /

Nedílnou součástí, historicky bohulibých záměrů rodáků, pro Bolevec a okolí a tudíž pro obvod Plzeň 1,je taktéž publikační činnost, kdy se podařilo rodákům vydat mapku „BoIevecké rybníky", ve které jsou zobrazeny některé, již zapomenuté názvy mít, cest a objektů. Později následovalo vydání naučné knihy „Bolevec a okolí", jejíž vydání překonalo očekávání. Je to souhrnný dokument, který obsahuje celou historii Bolevce a okolí, od jeho založení, až do poslední doby.
Další význačná publikace byla vydána v roce 2008, jde o velkou obrazovou knihu, "Od starého Bolevce, k městskému obvodu Plzeň 1", s 300 historickými fotografiemi, která je dalším trvalým a důležitým historickým dokumentem nejen Bolevce a našeho obvodu Plzeň 1, ale i celého města Plzně. V roce 2008 byla vydána sdružením brožura, pod názvem Zemědělská usedlost „U Matoušů čp.1", na podporu obnovy této význačné zemědělské usedlosti, která byla v roce 2009, vyhlášena národní kulturní památkou a v roce 2012 byla vydána brožurka "630 let Bolevce", k tomuto výročí.

HISTORIE:

Historické tradice a místa v Bolevci, Kaple sv.Vojtěcha na  hřbitově v Bolevci, Pomník padlýcSBR-PLÁN KULTURNÍCH AKCÍ 2015.doc (349,5 kB)h a umučených boleveckých občanů, ve II. světové válce,

před ZŠ Bolevec, Výbuch muniční továrny ŠKODA na "Orlíku" ve Třemoš, Pomník padlých a umučených boleveckých občanů, v I. světové válce, na Bolevecké návsi, Boží muka, Křížové kameny, Pamětní křížky, Pamětní desky atd., Staročeské máje, Dožínky, Bolevecká pouť, Luční a lesní studánky v okolí Bolevce, včetně starých půlvodních cest a pěšin.

Současnost

Pravidelná činnost současnosti každý rok:

Vždy v únoru, hodnotící schůze Sdružení boleveckých rodáků, v regionálním centru "TOTEM".

30.dubna stavění "MÁJKY", ve spolupráci se sborem dobrovolných hasičů v Bolevci a následným bohatým programem, za velké účasti veřejnosti a významných hostů.

Slavnostní mše svatá, k uctění památky sv.Vojtěcha, patrona

kaple na boleveckém hřbitově.

Stavění "Májky" na Bolevecké návsi 30.dubna, s bohatým programem.

Pieta s květinami u pomníku padlých a mučených boleveckých občanů, ve II.světové válce, před ZŠ Bolevec.

Pieta s květinami u kaple sv.Vojtěcha na boleveckém hřbitově, k uctění památky všech,

kteří zahynuli při muničním výbuchu továrny ŠKODA na "Orlíku" 1917.

Pieta s květnami, u pamětní desky od upálení Mistra Jana Husa, umístěné na zdi boku původní staré školy, uprostřed návsi.

Pieta s květinami u pomníku padlých a umučených, v I.světové válce, u pomníku na bolevecké návsi, mše svatá na "Dušičky", na boleveckém hřbitově, k uctění památky zesnulých.

Na začátku listopadu "Dušičky" Mše svatá, k uctění památky zesnulých, kaple sv.Vojtěcha na boleveckém hřbitově.

Obnova a repase poškozených, nebo zcizených historických

symbolů tehdejší doby, Boží muka, kříže, studánky, pamětní desky s texty

Historie projektu

Naši uživatelé